foto’s webproof maken

tips!

FOTO’s webproof maken

Wanneer je een mooie foto hebt gemaakt met je camera of een stockfoto hebt gekocht kun je die niet zomaar online zetten. Deze is vaak veel te groot en daardoor wordt je site langzaam. Dat schrikt bezoekers af en je wordt afgestraft door Google (lagere ranking). Optimaliseren is dus een must!

Waar moet je opletten?

1. Foto afmetingen

Zorg er voor dat de foto die je plaatst de juiste afmeting heeft. Wil je de foto op een plek zetten van maar 250px breed, maak de foto dan ook maar 250px breed ipv het origeel te behouden van bijvoorbeeld 2048px.

2. Foto bestandsgrootte

Zorg ervoor dat de grootte van je foto geen 3MB is zoals hij bijvoorbeeld rechtstreeks uit je camera komt. Zelfs een paar honderd kB kan al te groot zijn.

In bijvoorbeeld Photoshop kun je tijdens het opslaan kiezen voor de kwaliteit van de foto. Keuze 1 t/m 12. Kies daar voor gemiddeld. De grootte van het bestand wordt direct voor je berekend dus speel een beetje met de instellingen.

3. bestandsnaam

Rechtsreeks uit je camera heeft je foto waarschijnlijk een nummer. Zorg ervoor dat je de naam van de foto aanpast zodat je aan de naam kan herkennen wat er op de foto staat. Google wordt daar ook blij van!

4. alt – en title-tag

Mocht om een of andere reden je foto niet geladen kunnen worden dan zorgt de alt-tag er voor dat er op de plaats van de foto de omschrijving komt te staan die je met de alt-tag hebt meegegeven.

De title-tag is de tekst die je ziet als je over een foto gaat met je muis.

Deze beschrijvingen worden onder andere gelezen door Google en andere zoekmachines. Deze informatie is dus heel waardevol. Daarnaast gebruiken blinde en slechtziende mensen deze tags wanneer ze op je website zitten.

Dit is een beetje een technisch verhaal dus houd de VDkennisbank in de gaten voor een how-to over het aanpassen van de alt- en title-tag.

 

photo-editor

Om je al een beetje in de goede richting te helpen heb ik hieronder een photo editor toegevoegd zodat je je foto’s op een makkelijke manier kunt bewerken. Onderstaande editor is van Sumopaint.

Wil je uitgebreidere aanpassingen doen dan is Pixlr een goed alternatief.

Handige links

Disclaimer: Sommige van deze programma’s gebruik ik zelf andere heb ik in het verleden gebruikt en zijn een goede vervanger voor bijvoorbeeld Photoshop. Er zijn misschien wel betere vervangers dus ga je gang en gebruik die.

Adres

Atlantische Oceaan 19 | 2673CB Naaldwijk

KvK

67084680

BTW

NL001713445B31

Bank

tnv Vénice Design | NL26 KNAB 0259 9308 22

Op Social Media ben ik hier te vinden: